8. marraskuuta 2010

Kasvikuulumisia


Kuvassa etualalla Hippeastrum White nymph ja taempana Evergreen sekä versova amarylliksen pikkusipuli. Myös santut ja pieni aaroninparta Saxifraga stolonifera ovat päässeet kuvaan


Jotain tapahtuu huonekasvirintamalla marraskuussakin!

- Kuten olen aikaisemminkin maininnut, minulla on aina itämässä jotain siemeniä. Säilytän niitä kylpyhuoneen ja wc:n peilikaappien päällä. Saavat siten pohjalämpöä ja toisaalta eivät vie tilaa (ikkunapaikat ovat tässä huushollissa kortilla:-). Eilen kastellessani huomasin että häntäparsa ja freesia ovat itäneet! Häntäparsan taimi on hieman tumma, toivottavasti se selviää. Olisi pitänyt aikaisemmin nostaa valoon. Parsa kasvakoon nyt itämispurkissaan, en uskalla sitä vielä rasittaa. Freesian koulin jo. Nämä freesiat ovat kylkiäispussista -> väri ja laijike ovat yllätys. Minä olen kasvattanut freesioita mukulasta puutarhassani menestyksellä, mutta siemenkylvö on ihan uusi juttu. [puutarhalla tarkoitan edellistä kotiani, sitä jonka puutarhaa laitoin rakkaudella ja valtavalla työllä, ja josta sitten jouduin luopuumaan. Mieheni työn takia vaihdoimme paikkakuntaa. Rakastin puutarhaani paljon, mutta puolisoa vielä enemmän, joten olen positiivisesti hyäksynyt asian. Sitäpaitsi muuton myötä huonekasveista tuli oikeasti tärkeitä. Ne kun saa mukaan tästä väliaikaisesta kodista...]

- Gardenialla on nuput. Ne eivät vielä aukea pitkiin aikoihin, saa nähdä josko ollenkaan. Gardeniahan on sellainen, että tiputtaa nuppunsa pois pienestäkin kääntelystä. Myös suihkutus voi suututtaa sen. Toisaalta myös kuiva ilma tekee saman. Myös liikamärkyys, kuivuus, pimeys ja kalkillinen vesi tiputtaa nuput. Yritän parhaani - saa nähdä miten käy. Se kellastuttaa alimpia lehtiäkin, joten en ole varma kukinnan onnistumisesta tällä kertaa. Erityishoidolla koitan saada nuput auki kevääksi.

- Jaloritarinkukista kahdella on nuppu. Lajikkeet Evergreen ja White nymph ovat molemmat levänneet nyt pari kuukautta joten kukinto on molemmilla jo toinen tänä vuonna. Minullahan amaryllikset saavat kasvaa oman vuosikiertonsa mukaisesti miten haluavat. En yritä kukittaa niitä jouluksi vaan ne kukkivat, kasvavat ja lepäävät silloin kun itse haluavat. Jotkut kukkivat kerran vuodessa ja jotkut kaksi. En laita sipuleita mihinkään pimeäänkään, lepäävät ihan samoissa paikoissa missä kasvavatkin. Siten on helppo huomata milloin kasvua tapahtuu. Kesät säilytän niitä ulkona. Myös lajike Bogota on herännyt levolta. Se kuitenkin minulla aina kasvattaa ensin lehtiä ja sitten lopputalvesta pukkaa lehtien sekaan kukkavanan. Näin on käynyt jo kahtena vuonna, ja sama taitaa jatkua tänäkin talvena. Aikaisemmin kuvaamani Pasadena kukkii nyt toisella kukkavanalla ja kolmas nuppu on jo tulossa! Talvi olisi paljon ankeampi ilman näitä ritarinkukkia!

- Minulla on vakiokukkakauppa, missä asioin usein. Myyjä on äärimmäisen mukava, ja viime käynnilläni hän lykkäsi käteeni yhden kärsineen santun (lajike tuntematon) ja amarylliksen lisäsipulin. Sipuli versoo ja santtu on lykännyt kolme nuppua! Jännityksellä odotan millaiset kukat siinä on.

- On kasvirintamalla murheitakin. Maljaköynnökseni on todella murheellinen näky. Se taitaa tiputtaa kaikki lehtensä. En ole ollenkaan varma, että se selviää talven yli. Olen kasvattanut sen keväisestä pistokkaasta, joten minulla ei ole kokemusta sen talvehtimisesta. Tiedän sen vaativan paljon valoa - joten laitoin sille lampunkin, mutta ei se oikein ole auttanut. Kiinarikin on aika nuutunut. Kaktukset taas eivät mene lepoon - on aivan liian lämmintä niille.

- Olen myös päättänyt luopua muutamasta kasvista, mistä en erityisemmin pidä. Ensimmäisenä saa lähteä värinokkonen Coleus blumelei hyb. Tylsä kasvi kertakaikkiaan. Vaikka miten sitä laiminlyön aina se vaan kasvaa. Ja kukintaahan ei kannata edes tavoitella. Liisantyyny callisiarepens ja pikkuliisantyyny callisia elegans saavat myös lähteä. Ihan hauskojahan ne ovat, mutta niissä ei ole mitään mikä minua erityisesti kiinnostaisi. Kasvutapa muistuttaa paljon tuttua pihatähtimötämme stellaria media, jota kyllä voin ihastella kesällä pihalla ihan tarpeeksi (hieman ohi aiheen: rikkaruoho-käsite on minulle tuntematon! T: herbaarion kerääjä). Kumipuu Ficus elastica, pennimuori Peperomia rotundifolia ja kirjovehka Dieffenachia maculata saavat vielä jäädä, mutta jos keväällä kasvilista taas pitenee, ovat nekin vuorossa.

Huom. amarrylliksien lajikekuvat ja tähtimölinkki eivät ole minun ottamia kuvia.

Kuvassa Hippeastrum Pasadenan uusi nuppu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti